Jos olet lähdössä Intiaan etsimään itseäsi, parantamaan fyysistä terveyttäsi tai parhaassa tapauksessa kokemaan kumpaakin, ovat kaksi parasta kohdetta Pohjois-Intiassa sijaitsevat Rishikesh ja Dharamsala. Ne sijaitsevat mahtavan Himalajan vuoriston juurella ja tarjoavat muista Intian kaupungeista poiketen lähes täydellistä rauhaa ja hiljaisuutta. Vaikka ne olivatkin aikoinaan hippien kohteita, suuntaavat niiden helmoihin tänään kaikki hengellistä kehitystä ja vaihtoehtoista hoitoa kaipaavat ja arvostavat. Lähde sinäkin puhdistamaan sieluasi, mieltäsi ja kehoasi perinteisillä intialaisilla menetelmillä, jonka jälkeen takuulla palaat kotiin aivan uutena ja parempana ihmisenä.

RISHIKESH

Rishikeshiä kutsutaan maailman joogapääkaupungiksi ja hyvällä syyllä, mutta se tarjoaa yllin kyllin luontoaiheistakin tekemistä. Gangesjoen varrella sijaitsevan hinduille pyhän kaupungin alueella toimii kymmeniä, jollei satoja, joogakouluja sekä lukemattomia erityisiä joogakeskuksia, ashrameja. Niiden koulutuksessa voit jopa hankkia itsellesi kansainvälisesti tunnustetun joogaopettajakoulutuksen, jos olet valmis viettämään joogan parissa kuukauden päivät ja perehtymään eri joogalajeihin sekä hengitystekniikkoihin. Jopa The Beatles vietti eräässä paikallisessa ashramissa jonkin aikaa meditointia kokeillen vuonna 1968, jonka jälkeen länsimaisten kiinnostus Rishikeshiä kohtaan heräsi. Hieman Rishikeskin ulkopuolella sijaitseva Swarg Ashram on ashramien ja temppeleiden runsas rypäs, joka on erityisen rakastettu ja merkittävä, ja jonne maailman kuuluisimmat joogit ja ”rishit” saapuvat.

Joogan ja mietiskelyn lisäksi Rishikeshissä pääsee tutustumaan muinaiseen intialaiseen lääketieteeseen pohjautuvaan ayurvedaan, joka keskittyy mielen ja fyysisen kehon tasapainoon. Sen tärkeimpiä oppeja on oikea ruokavalio ja jokaisen aterian tulee olla tiettyjen makujen sopusuhtainen sekoitus (kaupunki tosin tarjoaa jopa kansainvälisiä makuja sekä eurooppalaisia kahviloita). Lääkkeinä ayurvedassa käytetään eri kasveja ja niistä saatavia johdannaisia, ja myös hieronta on tärkeä hoitomuoto. Rishikesh onkin kokonaisvaltaisen lääketieteen alalla Intian kenties merkittävin kaupunki niin opetuksessa kuin opitun taidon harjoittamisessa, sillä siellä toimivat mm. AIIMS Rishikesh sekä First Ayush Centre.

Rishikesh tarjoaa myös yllin kyllin luontoon liittyvää tekemistä ja koettavaa. Kylpeminen Gangesin pyhässä vedessä on ainakin jokaiselle hindulle tärkeä rituaali, jota voit itsekin kokeilla. Joki soveltuu lisäksi ihanteellisesti niin melontaan kuin koskimelontaan, ja sekä ensikertalaiset että kokeneet konkarit saavat kaipaamaansa haastetta ja nautintoa asiantuntevalla opastuksella. Muusta Intiasta kenties poiketen Rishikeshin aluetta pidetään suhteellisen turvallisena telttailuun, ja se onkin suosittu tapa paeta pahan maailman huolilta vehreän luontoäidin helmaan. Erilaiset kiipeilylajit ovat samoin suosittuja Himalajan tarjoamien upeiden rinteiden kallioilla. Jos vaellus on oma lajisi, on sinullekin Rishikeskin alueella unelmankauniita metsäpolkuja tallattavaksi ja vaikkapa puuston keskellä piilottelevia vesiputouksia ihailtaviksi.

Rishikeshissä on turha etsiskellä minkäänlaista lihaa tai alkoholia, sillä molemmat ovat pyhässä kaupungissa kiellettyjä tuotteita. Onnellisia lehmiä käyskentelee kaupungin kaduilla mutta lautaselle sellaista on turha toivoa. Terveellinen kasvisruokavalio auttaa sekin hinduperinteen mielestä osaltaan henkisen ja fyysisen tasapainon löytymisessä. Alueen apinat tunnetaan ruoan varastelusta, joten pidä omista eväistäsi tiukasti kiinni!

Rishikesh on yksi harvoista kolkista Intiassa, jossa kastirajat rikkoutuvat. Kaupungin uskonnollisista opettajista osa nimittäin omistautuu orpopoikien hoitoon ja heidän koulutuksessaan myös kastittomat eli paariat voivat päästä korkeimpaan kastiin eli brahmaneiksi.

Rishikeshiin pääset joko pakettimatkalla Intiakeskuksen kautta, valmiiksi räätälöidyn joogakurssin muodossa esimerkiksi alaa tuntevan Indigoprinsessan matkassa tai omatoimisesti Intian sisäisillä lennoilla, junalla tai vaikkapa taksilla Delhistä (matka kestää noin 7 – 9 tuntia ja maksaa reilut 60 euroa). Kaupungin ilmastokin soveltuu suomalaiseen makuun, sillä ainakin yöllä ilma viilenee mukavasti kesäaikaankin.

DHARAMSALA

Dharamsala, ja siellä sen McLeodGanj, on puolestaan Intian buddhalaisuuden keskus ja tiibetiläisten pakolaisten uusi kotipaikka, jota myös maanpaossa asuva ja Nobelin rauhanpalkinnolla muistettu dalai-lama ja hänen muodostamansa Tiibetin pakolaishallitus ovat kutsuvat kodikseen jo yli 50 vuoden ajan. Entisessä brittiläisten lomakeskuksena tunnetussa vuoristokaupungissa on siis luvassa yllin kyllin hengellisyyttä ja rauhaa, mikä sopiikin loistavasti sen hinduksi ”Hengellistä asumusta” tarkoittavaan nimeen. Tarjolla on tiibetiläisen kulttuurin helmien lisäksi tietysti mietiskelyn ja joogan tuomaa mielenrauhaa, sekä niiden kursseja, sekä auyrvedan oppeja. Siten myös New Age -henkisyyttä kaipaavat löytävät sieltä etsimänsä. Rishikeshistä poiketen alkoholin ja lihan käyttöä ei ole kielletty, vaikkeivät buddhalaiset itse niitä lautaselleen tai lasiinsa valitsekaan.

Dharamsalan nähtävyyksiin lukeutuvat lukemattomat buddhalaisluostarit, joista useissa myös ulkomaalaiset ja muunuskoiset voivat käydä tutustumisretkellä ja seuraamassa munkkien arkea ja opetushetkiä. Dalai-laman asuttama luostari Tsug la Khang (Tsugla Khang) eli Dalai-laman temppeli on niistä rakastetuimpia kohteita. Sen vierellä sijaitseva Tibet Museum kertoo tiibetiläisten kansannoususta kiinalaisia valloittajia vastaan, jotka tunkeutuivat Tiibetiin vuonna 1949 tekosyynään vapauttaa maan asukkaat feodaalisuuden kahleista ja munkkien elättämisestä, kapinan varsin verisestä päätöksestä ja monien tiibetiläisten pakenemisesta Intian puolelle. Tiibetiläistä kulttuuria pääsee ihastelemaan myös dalai-laman perustamassa Library of Tibetan Works and Archivessa, joka lähes 100 000 kappaleellaan on alallaan maailman merkittävimpiä.

Dharamsalaan saakka saapuvien kannattaa varata yksi päivä kavutakseen jo legendaariseksi muodostuneelle Triund Hill -kukkulalle, jota kutsutaan lempinimellä ”Dharamsalan jalokivi”. Kukkulalle vaellus kestää vuoristoisesta noususta johtuen suhteellisen kauan, vaikkei matkaa olekaan 8 kilometriä enempää eikä sitä taivaltavien tarvitse olla rautaisessa kunnossa, viimeistä kilometriä kenties kuluun ottamatta. Matkan varrella voit pysähtyä nauttimaan virvokkeista niitä tarjoavissa cahoissa. Muista, että talven sydämessä reitti voi olla suljettu ja muutenkin huipulla on kylmää. Vaihtoehtoisesti voit kokeilla vuorikiipeilyä Dhauladharin jyrkillä rinteillä tai matkata 11 kilometrin päähän katsomaan henkeäsalpaavan kauniiden Bhagsunagin vesiputousten rykelmää ja niiden läheisyydessä nököttävää muinaista temppeliä.

Dharamsalaan pääset Intian sisäisillä lennoilla vaikka Delhistä (lähellä on Kangran lentokenttä), samoin kuin junalla, bussilla, sekä valmiiksi räätälöidyllä matkalla esimerkiksi jo mainitsemamme Indigoprinsessan kanssa.


Kommentit

Rishikesh & Dharamsala — 2 kommenttia

  1. Hyvin ja kauniisti ruonoildu!
    Olen RYT200 joogaopettaja ja haluaisin lisää RYT300 ja jne. Onko joogaopettajakoulutukset suomeksi tai tulkataanko ne?
    Mitä koulutus maksaa ja mitä sisältää?
    Onko lennot erihintaan?
    Montako opiskelijaa mahtuu koulutukseen?

  2. Hyvin ja kauniisti ruonoildu!
    Olen RYT200 joogaopettaja ja haluaisin lisää RYT300 ja jne. Onko joogaopettajakoulutukset suomeksi tai tulkataanko ne?
    Mitä koulutus maksaa ja mitä sisältää?
    Onko lennot erihintaan?
    Montako opiskelijaa mahtuu koulutukseen?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>