LIIKEMATKAAJAN 10 KÄSKYÄ

Intian taloudellinen ylämäki pohjautuu suurelta osin sen tekemään bisnekseen niin suunnittelun, kehityksen, tuotannon kuin erilaisten yrityspalveluiden alalla. Siksi myös liikematkailu Intiaan on kokenut suuren buumin viime vuosien aikana, ja Suomestakin sinne matkustetaan usein työtarkoituksessa. Suuret kotimaiset yritykset omaavat joko alihankkijoita tai jopa omaa tuotantoa Intiassa, joten liikematkailuun liittyvien tapojen tuntemus on monille tarpeen. Sinun ei kuitenkaan tarvitse olla esimerkiksi Nokian, Konecranesin, Koneen, Metson tai Wärtsilän palkkalistoilla matkataksesi Intiaan tekemään bisnestä. Saatat yhtä hyvin olla uutta tuotantolaitosta tai alihankkijaa etsivän tietotekniikkafirman (eli IT-firman) tai muun elektroniikkaan erikoistuneen yrityksen edustaja, mattojen tai käsintehtyjen sisustustuotteiden maahantuoja tai vaikka terveydenhoitoalan toimija.

Vaikka bisnes hoituu Intiassa loistavasti englanniksi, poikkeavat Intian ja Suomen liiketoiminnan etiketit kuitenkin toisistaan jonkin verran. Koska haluat luonnollisesti antaa itsestäsi parhaan mahdollisen kuvan, on paikallisten liiketapojen opettelu paikallaan jo ennen Intiaan matkaamista. Seuraavassa Intiaan matkustavan liikemiehen tai -naisen 10 käskyä:

1. Järjestä tapaamisesi mahdollisimman aikaisin, esimerkiksi kuukausi etukäteen. Intiassa ei uskota hätäilyyn eikä kiirehditä, jollei ole pakko. Ensimmäinen kontakti tulee tehdä mieluiten kirjallisesti ja vahvistaa sitten tapaaminen puhelimitse. Näin isännillesi jää runsaasti aikaa organisoida tapaamiseen liittyvät muodollisuudet tai viihdyttäminen sekä sinulle tehdä hieman tutkimusta maan ja vierailemasi kaupungin yleiskuvaan ja bisneskumppaniksi haaveilemasi firman taustaan. Koska välimatkojen taittamiseen samankin kaupungin sisällä saattaa kulua paljon aikaa, ei kannata järjestää tapaamisia kellonajan puolesta lähelle toisiaan tai edes montaa samalle päivälle.

2. Varaa neljän tai viiden tähden hotelli vierailusi ajaksi. Intiassa tähtiluokitus on hieman vaatimattomampi kuin Euroopassa, joten vain kahden parhaan luokan hotellit varmasti tarjoavat vaatimasi majoitustason ja liikematkaajan vaatimat palvelut. Niistä myös löytyy länsimainen vessa.

3. Varaa matkalle mukaan PALJON bisneskortteja. Intiassa jokaiselle liikematkasi aikana tapaamalle merkittävälle henkilölle on tapana ojentaa oma käyntikortti, ja sinulta voidaan sellaisia pyytää muutenkin. Varaudu myös itse vastaanottamaan kasa kortteja. Muista aina ojentaa ja vastaanottaa kortit, kuten lähes kaikki muukin, puhtaana pidetyllä oikealla kädellä.

4. Valitse mahdolliset liikelahjat huolella. Ensimmäinen ohjenuora on se, ettei pyhien lehmien maan asukkaille anneta nahkaisia tuotteita. Toisekseen hindut, muslimit ja buddhalaiset eivät käytä alkoholia, joten senkin rahtaamista kannattaa välttää, jollet tiedä lahjan vastaanottajan sellaista käyttävän. Kolmannekseen, liikelahjojen ei odoteta olevan kalliita. Turvallisia, muita Suomen henkiviä ja laadukkaita liikelahjoja ovat esimerkiksi kotimaiset lasiesineet, tekniset tai elektroniset laitteet, suklaakonvehdit, Lapin puukot ja vaikkapa käsinmaalattu posliini tai puuesineet. Ojenna lahja kahdella kädellä, ja jos itse saat liikelahjan, älä avaa sitä antajan läsnäollessa. Lahjapaperin on hyvä olla muuta väriä kuin Intiassa epäonnea kuvaavaa mustaa tai valkoista.

5. Saavu Intiaan jo ainakin vuorokausi ennen liiketapaamistasi. Se takaa sinulle tarpeeksi aikaa toipua pahimmasta shokista niin aika-, lämpötila- kuin kulttuurieron suhteen, jotka etenkin ensikertalaiselle voivat olla huomattavat. Et takuulla halua ilmestyä tapaamiseesi uupuneen tai järkyttyneen näköisenä vaan virkeänä ja hymysuisena.

6. Harkitse yksityisen kuljetuspalvelun tai taksin käyttöä tapaamispäivänä. Jos olet ensikerta Intiassa, voi taksin metsästys tavattoman vilkkaalla kadulla olla hankalaa ja tuottaa turhaa päänvaivaa. Saattaa hyvinkin olla pienen lisäkulun arvoista astella huoletta oman, englantia taitavan kuljettajan avaamasta autonovesta sisään ja kertoa määränpää.

7. Pukeudu asianmukaisesti ja konservatiivisesti. Miesten paras bisnesasu on tummahko puku ja valkea paitapusero kravatilla. Naisten tulee muistaa, että hameenhelman pitää ulottua polven alapuolelle, kaula-aukko ei saa paljastaa liikaa ja värien tulee olla huomiota herättämättömiä. Kummankin sukupuolen vaatetus kannattaa kuumuuden vuoksi olla kevyttä ja rypistymätöntä kangasta. Nahka-asusteita, kuten vöitä ja käsilaukkuja kannattaa välttää mahdollisuuksien mukaan, sillä lehmä on tunnetusti Intian hinduille pyhä eläin.

8. Saavu tapaamiseen sovittuna aikana. Tämä on suomalaiselle itsestäänselvyys, ja vaikka intialaiset muuten noudattavatkin ”noin” aikataulua, ovat he usein liiketapaamisten kohdalla kuitenkin ajallaan. Älä kuitenkaan hätäänny siinäkään tapauksessa, että isäntäsi ilmaantuu paikalle vasta puoli tuntia sinun jälkeesi.

9. Ensimmäisen tapaamisen tervehtiminen on muodollinen. Ensin tervehditään vanhempia paikalla olevia ihmisiä kunnioittavasti, ja tervehdys on mieluiten kädet yhdessä rinnankorkeudella tapahtuva kumarrus, sanan ”namaste” myötä. Jos sinulle ojennetaan käsi tervehdystä varten, tartu siihen mutta älä itse mene ojentelemaan tassuasi etenkään vastakkaiselle sukupuolelle. Jollet tunne paikalla olevien ihmisten titteleitä, kutsu heitä turvallisesti sanoilla ”Sir” tai ”Madam”.

10. Älä kiirehdi suoraan tapaamisen pääasiaan. Intiassa harrastetaan Britannian tapaan runsasta small talkia, tavallisesti myös liike-elämässä, joten varaudu keskustelemaan aluksi kaikesta muusta kuin sinut paikalle tuovasta liikeasiasta. Mahdollisia puheenaiheita ovat intialaisille rakas kriketti, perhe, harrastukset, maan talous, ensivaikutelmasi Intiasta jne., joten varaudu vastaamaan henkilökohtaisiinkin kysymyksiin ja tekemään itsekin kysymyksiä. Intia ei ole tuppisuiden maa mutta älä kuitenkaan sorru moittimaan edes kaduilla näkemääsi köyhyyttä, lehmien läjiä tai hengittämääsi ilmansaastetta!

 

Oheisten jatkeeksi muistutettakoon lukijaa seuraavista seikoista:

• Intiassa ei tule juoda mitään pullottamatonta, ja että pullon sinetin pitää ehdottomasti olla ehjä.
• Jääkuutioita tulee samoin välttää, kuten myös salaatteja, jäätelöä ja valmiiksi kuorittuja hedelmiä.
• Jos liiketapaamiseen liittyy lounas tai illallinen, ethän tilaa menulta lihaa, vaikka sillä sellainen makunystyröitäsi kiusoittelisikin – paitsi jos isäntäsikin tilaa jotakin liharuokaa. Uskonnollisesti ”turvallisia” lihoja ovat vain kana ja lammas. Sen sijaan kala on aina varma valinta.
• Istuessa on myös vältettävä jalkapohjalla toisten osoittelua, ja lautaselle tulee jättää hieman ruokaa, muuten viestit olevasi edelleen nälkäinen!
• Muista myös, että intialaiset eivät mielellään vastaa sanalla ”ei”, vaikka sitä tarkoittaisivatkin, joten ilmaisut ”katsotaan”, ”yritämme”, ”mahdollisesti” jne. vastaavat oikeastaan jo suoraa länsimaista kieltäytymistä.


Kommentit

Liikematkailu — 2 kommenttia

  1. Itse olen kaksi kertaa ollut Intiassa työtehtävissä ja juuri noin ne asiat siellä ovat! Artikkelissa on asiantuntevasti ja silti humorisesti esitetty ne tärkeimmät asiat, jotka Intiaan suuntautuvat liikematkaajan tulee muistaa ja tuntea. Pääsääntöisesti intialaiset ovat erittäin ystävällisiä, vaikka jotain olisikin listan asioista länsimaalainen unohtanut eli kenenkään ei tarvitse matkata sinne stressaantuneena. Kuumuus ja melu olivat itselle ne kaksi vaikeinta palaa, sitten tulivat köyhyys ja aikaero. Niihin kannattaa siis osata varautua.

  2. Intian ja Suomen suhteet ne vaan lämpenevät teknologian vuoksi, onhan Nokian pomokin sieltä maahan houkuteltu. Alalla molemmat maat ovat maailman kärkiluokkaa. Siksi onkin syytä aina muistaa vieraaseen maahan työasioissa matkatessa kunnioittaa paikallisia tapoja, vaikka osa kenties tuntuukin lapsellisilta. Aasian maiden, siis myös Intian, kohdalla tavoissa on suuria eroja, joten juuri tällaista valistusta tarvitaan ja näitä on ihan tavallisenkin matti meikäläisen mukava lueskella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>