Jalkapallo Intiassa

Kalkutan derby on Intian suurin ottelu.

Intia on maailman seitsemänneksi suurin valtio pinta-alaltaan ja toiseksi suurin väkiluvultaan, mutta maan jalkapallokulttuuri ei ole päässyt loistamaan vaikka jalkapallo onkin toiseksi pelatuin urheilulaji kriketin jälkeen. Intiassa operoi kaksi ykkösliigaa: vuonna 2013 perustettu Intian Superliiga eli ISL ja vuonna 2007 perustettu i-liiga.

Jalkapallo ilmestyi Intiaan jo brittien mukana 1800-luvulla ja sitä pelattiin enimmäkseen armeijassa. Pian alettiin perustamaan muitakin joukkueita. Ensimmäinen joukkue eli Calcutta FC perustettiin vuonna 1872, vain 15 vuotta ensimmäisen maailman jalkapallojoukkueen perustamisen jälkeen. Parikymmentä vuotta myöhemmin Kalkutassa oli jo useita joukkueita. Kalkutta oli tuolloin Intian pääkaupunki tällöin ja siellä pelattiin erilaisia jalkapalloturnauksia.

Intian ensimmäinen jalkapallokomitea perustettiin vuonna 1893. Intialainen jalkapallo oli kuitenkin putoamassa maailman jalkapallokehityksen kärryiltä. Intialaiset halusivat edelleen esimerkiksi pelata paljain jaloin vaikka muut maat olivat jo siirtyneet nappulakenkiin. Intian maajoukkue pääsi ensimmäistä kertaa suureen turnaukseen vuonna 1950, kun kaikki heidän vastustajansa MM-karsinnoissa jättäytyivät karsinnoista. Maajoukkue ei kuitenkaan matkustanut kisoihin, sillä pelaajat halusivat pelata paljain jaloin ja matka oli liian pitkä meriteitse. He eivät ole siitä asti päässeet yksiinkään MM-kisoihin, eivätkä edes lähelle.

Vasta vuonna 1956 Intia päätti, että pelaajat käyttäisivät nappulakenkiä ja pelaajat onnistuivat pääsemään jopa Melbournen olympialaisten välieriin vielä samana vuonna. Intian jalkapallon kulta-aika oli 1950-luvulla, jolloin intialaiset joukkueet voittivat useita aasialaisia turnauksia. Abdul Rahim, Intian maajoukkueen päävalmentaja, oli tämän menestyksen takana. Menestys loppui hänen kuolemaansa 1960-luvun alussa. Sen jälkeen intialaiset eivät ole päässeet kertaakaan olympialaisiin tai saaneet mitalia mistään merkittävästä turnauksesta vuoden 1970 jälkeen.

Intialailaisilla joukkueilla alkoi mennä yhä huonommin seuraavina vuosikymmeninä ja ne menettivät siten paikan parhaissa aasialaisissa jalkapallomaissa. Vasta vuonna 2011 jalkapallo lähti uuteen nousuun, kun maajoukkue pääsi Aasian Cup-turnaukseen 24 vuoden tauon jälkeen. Tällä hetkellä i-liigassa pelaa kymmenen joukkuetta ja Intian Superliigassa pelaa myös kymmenen joukkuetta. ATK on Intian Superliigan paras joukkue, mutta koska liiga on uusi he ovat voittaneet vain kaksi liigamestaruutta. I-liigan paras joukkue on Dempo kolmella mestaruudella. Intian suurin derby on Kalkutan derby, jossa pelaa East Bengal ja Mohun Bagan. East Bengalin joukkue on pääosin siirtolaisten muodostama joukkue toisin kun Mohun Bagan, joka on perinteinen intialainen joukkue. Kummatkin joukkueet pelaavat i-liigassa. Kalkutta on edelleen intialaisen jalkapallon keskipiste ja se tekee tästä derbystä vielä kiivaamman, sillä joukkueet taistelevat intialaisen jalkapallon “johtajuudesta”. Derbyä on pelattu jo yli 100 vuotta ja joukkueet ovat kohdanneet yli 350 kertaa.

Lähteet:

“Football in India.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 24 Jan. 2018, en.wikipedia.org/wiki/Football_in_India

“Kolkata Derby-India’s Biggest Match.” Performgroup, images.performgroup.com/di/library/Goal_India/25/19/kolkata-derby-between-east-bengal-and-mohun-bagan_1ih7lo1goaarzbrlgygogjma.jpg?t=-1835884453&quality=90&h=300.

“The Story of Asia’s Greatest Rivalry – Mohun Bagan vs. East Bengal – Kolkata Derby – Exhale Sports.” YouTube, YouTube, 7 Apr. 2017, www.youtube.com/watch?v=lLjg2mWJoxs.

Bhattacharya, Arka. “Kolkata Derby Is Still the Biggest and the Most Fascinating Game in Indian Football.” Scroll.in, Https://Scroll.in, 3 Dec. 2017, scroll.in/field/860127/kolkata-derby-is-still-the-biggest-and-the-most-fascinating-game-in-indian-football.

FIFATV. “India: the ’Sleeping Giant of World Football’.” YouTube, YouTube, 22 Sept. 2015, www.youtube.com/watch?v=MN7xANupZys&t=62s.

Copa90football. “Asia’s Craziest Derbies.” YouTube, YouTube, 20 Sept. 2017, www.youtube.com/watch?v=vzB_ylMaxnM.


Kommentit

Jalkapallo — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>