Suomalaisille tutuin Intian kohde on unelmanedullinen ja henkeäsalpaavan kauniiden hiekkarantojen reunustama Goa, joka sijaitsee maan lounaisosassa. Se tarjoaa turistien kaipaamia mukavuuksia mutta esittelee samalla Intian ihastuttavaa monipuolisuutta pähkinänkuoressa niin uskonnon, historian kuin kulttuurin saralla. Yhdistelmä on niin viekoitteleva, että aikoinaan portugalilaisten asuttaman pikkuisen Goan alueella vierailee vuosittain miljoonia matkaajia tehden osavaltiosta koko Intian vauraimman. Siinä missä Goa oli alkuaan lähinnä hippien suosima lomakohde, matkaavat sinne tänään aivan kaikki. Siitä huolimatta Goan tunnelma on kuitenkin säilynyt erityisen rentona ja leppeänä.

Goan nykyinen pääkaupunki on Mandovi-joen suulla sijaitseva Panaji, tai paikallisesti Panjim, jonka asukasmäärä on intialaisesti varsin vaatimaton 60 000. Panaji tarjoaa parhaat ostosmahdollisuudet, myös merkkivaatteiden osalla ja luonnollisesti Goan runsaimman viihdepuolen. Kaupungissa helmi-maaliskuussa vierailevien kannattaa varmistaa, että he pääsevät todistamaan sen tunnelmallista neljän päivän karnevaalia erilaisine tapahtumineen ja upeaa paraatia, johon ottavat osaa kymmenet värikkäät ja humoristiset paraatiautot.

Goan maailmankuulut rannat hohtavat vaaleina tuulessa keinuvien palmujen varjoissa ja saavat jokaisen tuntemaan olevansa paratiisissa. Pohjois-Goan suosituimpia rantoja on Anjuna, jolla kaikuu psykedeelinen transsimusa ja jonka edelleen hippitunnelmaisilla reunamilla järjestetään keskiviikkoisin kuuluisan eksoottinen kirpputori. Paras hippitunnelma löytyy tänään kuitenkin Arambolin rannalta, jonka liepeillä etenkin Intiassa kauan viipyvät reppureissaajat majoittuvat. Tarjolla on meren, vesileikkien, hiekan ja musiikin lisäksi vaihtoehtohoitoja, kuten joogaa, mietiskelyä reikiä tai tai chitä. Muutama kilometri Panajista vieri vieressä sijaitsevat Bagan ja Calanguten rannat ovat nekin hippien ”löytöjä” 60-luvulta ja lukeutuvat tänään Goan vilkkaimpiin. Niiden kuvankauniiden hiekkakaistaleiden ympäristö markkinoineen, etenkin Bagassa, tarjoaa edelleen Goan railakkainta juhlintaa. Manderem on monille suomalaisille tuntematon mutta ehdottomasti vierailun arvoinen kalastajakylä ja se omaa valkeahiekkaisen ja rauhaa huokuvan rannikkopalasen, jonne jopa Bollywoodin tähdet vetäytyvät lepäämään. Etelä-Goalla odottavat sitten esimerkiksi Palolem, Patnem ja Agonda, joista ensin mainittu on postikorttimaisen kaunis lahdenpoukama, kahden jälkimmäisen tarjotessa sopivat ruskettumiskohteet jopa rauhallista mietiskelypaikkaa etsiville. Myös Maragon läheisyydessä sijaitseva Benaulim kiehtoo hiljaisuutta rakastavia, samoin kuin luksushotellien ympäröimät Varca ja Cavelossim, joilta luonnollisesti löydät ”kauniiden ja rikkaiden” vaatimaa tilaa ja hiljaisuutta. Vastakohtana sille on Colva, jonne intialaisetkin ryntäävät viikonloppuisin ja lomillaan. Vaikka alue tarjoaa loistavat palvelut, ei iltaviihde ole etenkään nuorison mielestä tarpeeksi vilkasta.

Goan nähtävyyksien kirjo on värikäs. Osavaltion alkuperäisen pääkaupungin, portugalilaisten perustaman Vanhan Goan (Velha Goan), autioitunut miljöö löytyy läheltä Panajia, ja Unescon maailmanperintöluettelossa komeileva kohde todistaa alueen loistosta ennen tuhoisan ruton iskemistä, jonka seurauksena Vanha Goa hylättiin 1800-luvulla. Vanhan pääkaupungin ylpeys on 1600-luvun alussa valmistunut Bom Jesuksen -jesuiittainkirkko, jossa säilytetään Pyhän Francis Xavierin ihmeitä tekeviä jäännöksiä, joita luonnollisesti käydään kunnioittamassa kaukaakin. Myös samaisen kaupungin Pyhän Fransiskus Assisilaisen luostari ja kirkko ansaitsevat upeilla puuveistoksillaan lomailijoiden huomion. Noin 30 kilometrin päässä Panajista nököttävän Pondan läheisyydessä pääsee sitten ihailemaan lukemattomia ainutlaatuisia hindulaisia temppeleitä, joita on pyhitetty eri jumalille aina Shivasta Vishnuun ja Durgaan. Luonnon helmaan halajavat löytävät etsimänsä Pondan läheisestä pienestä Bondlan luonnonpuistosta, jonka asukkaista suuri osa tosin elelee aitauksissa. Mollemin kansallispuiston alueella sijaitseva huikaisevan kaunis Dudhsagarin vesiputous 310 metrin korkuisine vesiryöppyineen on oiva kohde valokuvaukseen, ja Pisgalissa odottava Goan Perhoskonservatorio siivekkäiden pikkuystäviin tutustumiseen. Mainitkaamme vielä kummituksista pitävien erääksi suosikkikohteeksi muodostunut Borimin vanha silta, jolla ei kuulemma kannata astella kello 18 jälkeen, jolloin liekehtivät silmät omaava nainen saattaa juosta sillalla ja hypätä siltä veteen ja ilmestyä sitten salakavalasti autolla liikkeellä olevien takapenkille.


Kommentit

Goa — 3 kommenttia

  1. Goalla olen asunut nyt kaksi kuukautta, aikeina olis viipyä vielä kuukauden päivät ennen Suomen talveen paluuta.Panajin laitamilta vuokrasin tuttujen avustuksella mukavan pienen yksiön ja olen ollut todella tyytyväinen lähes kaikkeen. Köyhyyttä tosin näkee täälläkin, muttei samassa mittakaavassa kuin esimerkiksi Mumbaissa tai Delhissä. Ilmojen puolesta on ollut lämmintä, eli ihan hellevaatteilla tarkenee. Elämä on Suomeen verrattuna”naurettavan” halpaa, kuten kaikki täällä jo lomailleet tietävätkin.Tervetuloa vaan muillekin!

  2. Lasten mieleen on taatusti retki Ponda talukan alueella sijaitsevaan Bondla Wildlife Sanctuaryyn eli Bondlan villieläinpuistoon. Siellä pääse melkein nenäkkäin niin karhujen, tiikereiden, apinoiden,, villisikojen, lintujen ja jopa hoidettavana olevien leopardien kanssa. Alueella risteilee vaelluspolkuja, kasvipuutarha ja muutakin luontoon liittyvää.

  3. Goa on yksi ihanimpia Aasian kohteita, joissa olen koskaan lomaillut. Talvella siellä on suloisen lämmintä, ja etenkin ne eteläisen Goan upeat hiekkarannat palmuineen ovat uskomaton paikka rentoutua ja uida. Pohjoisemmasta löytyy sitten nuoremmille sopivaa, railakkaampaa ilmapiiriä juhlineen. Eläminen on niin halpaa, että Goalle kannattaa mennä vaikka ihan kuukaudeksi, jos onnistuu, siinä ajassa tutustuu hyvin paikalliseen elämään ja ihmisiin, joiden kanssa kommunikointi on englanniksi helppoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>