Intian länsirannikolla sijaitseville saarille rakennettu Mumbai tunnetaan myös nimillä Bombay ja ”Unelmien kaupunki”, ja yli 12 miljoonaa asukasta tekee siitä väkiluvussa mitaten Intian suurimman kaupungin. Aikanaan portugalilaisten ja myöhemmin brittien hallitsema Mumbai on tänään maan finanssimaailman, elokuvateollisuuden, kaupan ja teollisuuden napa, joten ei ole mikään ihme, että se on myös koko Intian varakkain kaupunki. Sen suojissa asuu lukemattomia miljonäärejä, joita ei tosin kuuluisasta elokuvasta huolimatta löydy kaupungin Dharavi-slummin alueelta.

Vaikka kulttuurishokkiin voi helpolla törmätä missä tahansa Intiassa, iskee se Mumbaissa erityisen voimakkaana siirryttäessä elokuvastudioiden kimalluksen ja rikkaiden kaupunginosien luksuksen ja pilvenpiirtäjien varjoista maailman suurimman slummin, kolmesta kuuteen miljoonan asukkaan Dharavin, kapeille kujille ja eksyessä sen peltikattoisten rakennelmien sekaan, joita voi kutsua ”taloiksi” vain loistavalla mielikuvituksella. Sielläkin kohtaat totaalisesta köyhyydestä huolimatta lähinnä hymyileviä kasvoja. Dharavin pineimmistäkin hökkeleistä löytyy kuitenkin jo sähkö ja kaapeli-tv, samoin kuin Krishna Kamathi Devendran pyörittämä ikioma televisiokanava , ja slummin  syvyyksissä kukoistaa pienpajojen maailma.

Dharavin lisäksi Mumbain erikoisuuksiin lukeutuu sen keskellä sijaitseva, yli 100 km² kokoinen Sanjay Gandhin kansallispuisto. Maailman ainoan kaupungissa sijaitsevan kansallispuiston asukkaat käyskentelevät vapaina reviireillään, joten voit kohdata mm. leopardeja, kauriita, krokotiileja, käärmeitä, apinoita, erilaisia värikkäitä lintuja ja erikoisia kasvilajeja. Kohde on omiaan kuuman ja kostean Mumbain kaupunkiviidakkoon tutustumisen jälkeen kaipaamaasi lepohetkeä varten.

Bollywood ja Malabar Hill ovat Mumbain vastine jenkkilän Hollywoodille ja Beverly Hillsille, ja lyövät ne sekä koollaan, tuotantomäärällään että äveriäisyydellään. Film Cityn studioalueella voit puutarhojen, järvien ja kokonaisten pienoiskaupunkien keskellä päästä hämmästelemään seuraavan Bollywood-menestyksen filmauksia. Bollywoodissa tuotetaan vuosittain vähintään 200 hindinkielistä, musiikin sekä tanssin täytteistä elokuvaa, ja yhdessä muualla maassa, esimerkiksi tamilifilmien Kollywoodissa ja teluguelokuvien Tollywoodissa, filmattavien melodraamojen kanssa Intia lyökin reilusti minkä tahansa muun maan elokuvatuotannollaan. Näyttelijöitä palvotaan vähintään yhtä kiihkeästi kuin muuallakin, ja ovet aukeavat samalla tähtitaivaalle nousseita kiinnostaville muillekin urille, vaikkapa politiikkaan.

Mumbain kaduiltakin nähtävyyksiä löytyy sopivasti. Unescon suojelema Chhatrapati Shivaji Terminus (aiemmin Victoria Terminus) -rautatieasema on mahtava viktoriaanisen arkkitehtuurin taidonnäyte. Sille löytyy paikallista arkkitehtuuriperinnettä pursuava vastakohta Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalay -museorakennuksesta, joka on peräisin vuodelta 1922 ja esittelee runsaskätisesti niin taidetta, arkeologiaa kuin luonnonhistoriaa Intiasta ja kauempaakin. Keltasävyinen Intian portti (Gateway of India) seisoo ylpeänä Mumbain rannalla, ja vaikka 26-metrinen basalttimonumentti on brittiläisten rakennuttama, on sen tyyli kuitenkin puhtaasti indosaraseenistä perua. Se on todistanut läheisyydessään tapahtuneita kolmea terrori-iskua vuosina 2003 ja 2008. Global Vipassana Pagoda on kullanhohtoinen Vipassana-mietiskelylle omistettu rakennus, jonka keskuskupoli on maailman suurin vapaasti seisova kivikupoli. Jos viivyt Mumbaissa kauan, voit osallistua keskuksessa järjestettävään ilmaiseen, 10-päiväiseen mietiskelykurssiin. Silmäniloa tarjoava, veistoksellista arkkitehtuuria edustava ja kuvankaunis Flora Fountain -suihkulähde on nimetty roomalaisen jumalattaren mukaan ja nököttää uskollisesti Hutatma Chowkin aukiolla jo vuodesta 1864. Walkeswarin hindutemppelin yhteyteen kuuluva legendaarinen Bangangan vesitankki on rakennettu jo 1100-luvulla eaa. Silhara-dynastian aikana, ja sen neljää sivustaa reunustavat portaikot. Legendan mukaan makeaa vettä pulppuava lähde ja vesitankki syntyivät Raman veljen ampuessa maahan nuolen etsiessään janoiselle Ramalle vettä tämän ollessa etsimässä kidnapattua vaimoaan, Sitaa. Bangangan veden uskotaan omaavan parantavia ominaisuuksia, ja vesitankki onkin pyhiinvaeltajien suosima kohde. Mumbain ei tarvitse kadehtia edes Lontoon Big Beniä, sillä sen ikioma Rajabai-kellotorni rakennettiin Sir Gilbert Scottin toimesta vuonna 1869 ”Ison Benin” innoituksella. Rajabanilla on korkeutta 85 metriä, ja se jopa soittaa melodisia sävelmiä ja sen koristeina on myös itämaisia ornamentteja ja hahmoja.

Koska Mumbai kohoaa meren rannalla, tarjoaa se hiekkarantoja etsiville näiden kaipaamia auringonottopaikkoja, uimiseen monetkaan niistä eivät kuitenkaan sovellu. Rusketusta ja rentoutumista voi halkea vaikkapa Dadar Chowpattyltä, Gorai Beachiltä, Marve Beachiltä tai Versova Beachiltä, pulikoiminen onnistuu turvallisesti vain Girgaum Chowpattyllä ja Juhu Beachillä. Vesileikkejä voi harrastaa niiden lisäksi Aasian suurimman vesipuiston eli EsselWorldin altaissa, liukumäissä ja muissa adrenaliinin virtaamaan saavissa laitteissa. Vuonna 1989 avatusta EsselWorldistä löydät myös keilaradan, tanssilattian sekä kummitusjunan.

Mumbain edustalla olevalla Elephantan saarella pääset kokemaan kiveen kaiverrettujen luolien kätkemien temppeleiden harrasta tunnelmaa ja kaunista koristelua. Alueelta löytynyt suuri elefanttipatsas seisoo tänään Mumbain Victoria ja Albert Museumin suojissa. Hieman Mumbain pohjoispuolella olevalla Madhin saarella puolestaan odottaa Madhin linnoitus, joka on portugalilaisten 1600-luvulla rakentama. Linnoitus on palvellut vartiotornina sekä sittemmin jopa Bollywoodin elokuvien kulisseina.

Ostoskärpäsen puremat huomaavat Mumbain omaksi Nirvanakseen. Kaupungin shoppailupaikat ovat maailman kermaa, niin monipuolisuudessaan kuin hintahaitarissaan. Mumbai on kuin suurikokoinen Lontoon Harrods eli mitä vain on ostettavissa, se löytyy Mumbain ostoskeskuksista, kaupoista tai monilta markkinoilta. Ostoskaduista mainittakoon Hill Road, Linking Road ja Fashion Street. Markkinoiden uskomattomimmat valikoimat löytyvät Chor Bazaarin, Colaba Causewayn, Zaweri Bazaarin ja Crawford Marketin alueilta. Etsitpä sitten käsintehtyä laadukasta pukua tai jalokivikoruja, matkamuistoja tai mausteita, auton varaosia, elektroniikkaa tai mitä vain muuta taivaan ja maan väliltä, on ”Unelmien kaupungilla” runsaasti tarjottavaa.

Mitä Mumbain ilmastoon tulee, se on erityisen kuuma ja kostea, eikä lämpötila oikeastaan koskaan laske päiväsaikaan alle 30 asteen. Kuumimmat kuukaudet ovat maalis-toukokuu, sateita puolestaan on odotettavissa runsaimmin kesä-syyskuussa, muulloin vettä ei juuri taivaalta tipu. Siitä huolimatta ilman kosteusprosentti on ympäri vuoden erittäin korkea.


Kommentit

Mumbai — 1 kommentti

  1. Nyt joutui Mumbain nimi otsikoihin aivan kauhean tapauksen vuoksi, kun lähialueella sijaitsevan kyläpahasen asukas meni tappamaan peräti 14 sukulaistaan. Syytä ei ainakaan vieläole jullkisuuteen kerrottu, vaikka jostain luin surmien murhien kenties liittyvän omaisuusharkkaan. Mutta mennä nyt tappamaan noin monta sukulaista ja osa oli vielä lapsiakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>