Bengalinlahden rannalla sijaitseva tulisen eksoottinen Chennai (entinen Madras) lukeutuu Intian suosituimpiin kohteisiin, tarjoaahan se niin ainutlaatuista kulinarismia, kauniita itämaisia temppeleitä, brittien jälkeensä jättämää arkkitehtuuria kuin kosmopoliittista ilmapiiriä. Kaupunkia nimitetään myös ”Intian Detroitiksi” sen elinvoimaisen autoteollisuuden vuoksi, jota täydentää myös tietotekniikan ala. Niiden kääntöpuolena Chennaissa on valitettavasti myös monia slummialueita, ja almujenanelijoita näkyy kaikkialla katukuvassa. Kulttuurishokki on siten kaupungissa liikkuville taattu kaupanpäällinen.

Chennain modernien rakennusten ja köyhien hökkeleiden keskellä kohoaa monia vaikuttavia maamerkkejä. Temppeleiden parhaimmistoa edustaa esimerkiksi Shiva-jumalalle pyhitetty Kapaleeswarar, joka sijaitsee kaupungin historiallisen Mylaporen osassa. Samantyyppistä silmäniloa on odotettavissa Krishnalle pyhitetyn Sri Parthasarapathyn pyramidimuotoisen temppelin runsaiden ja värikkäiden kaiverrusten luona. Kummatkin yllämainituista lienevät peräisin jo 700-luvulta, tosin nykyinen Kapaleeswarar on uusintaversio 1600-luvulta. Little Mountin kukkulalle kiipeäviä odottaa upeiden näkymien lisäksi apostoli Tuomakselle omistettu pikkuinen kirkko, sillä hänen kerrotaan opettaneen ja eläneen juuri kyseisen kukkulan alueella. Samaiselle apostolille omistettu, vitivalkoisena hohtava San Thome -basilika seisoo perimätiedon mukaan hänen hautapaikkansa kohdalla Mylaporen kaupunginosaan kuuluvassa Santhomessa. National Art Gallery esittelee indosaraseenisen arkkitehtuurinsa suojissa jopa 1000-luvulta peräisin olevia maalauksia ja käsitöitä. Museon erikoisuus on sen aitoja luolia muistuttava Rock and Cave Art Gallery. Nykyajan käsitöitä etsivien kannattaa suunnata matkansa kaupungin laitamilta löytyvään Cholamandalin taiteilijakylään, josta voi hankkia ainutlaatuisia tauluja ja muita taidetöitä sekä katsella niiden luojia vilkkaassa työn touhussa. Vivekanandar Illam tunnettiin valkean värinsä vuoksi aikoinaan nimellä ”Jäätalo” ja toimii nykyään yhtenä Ramakrishna-liikkeen Intian tukikohtana ja kunnioittaa mystikko Swami Vivekanandan elämäntyötä. Madrasin korkein oikeus sijaitsee mahtavassa, vuonna 1892 valmistuneessa rakennuksessa, jonka erikoispiirteitä ovat sen koon lisäksi upeat kattomaalaukset ja silmäähivelevän kauniit lasimaalauksin koristellut ikkunat. Aivan oikeustalon vieressä komeilee St. Georgen linnake, joka on aitoa British East India Companyn perintöä 1600-luvulta. Rakennuksella on oma kaunis kirkko, ja nykyään osa linnoituksesta toimii kiehtovana museona.

Chennain meluisilla kaduilla vaeltelun väsyttämät voivat löytää kaipaamaansa lepoa ja rauhaa esimerkiksi Chennain sydämessä piilottelevan, kasvitieteellisenä puutarhana palvelevan Semmozhi Poonga -puiston rehevästä miljööstä jaa sen ainutlaatuisen kasviston joukosta. Myös Arignar Annan Zoological Park tarjoaa rauhallisia hetkiä koko perheelle, ja vuonna 1855 perustetun eläintarhan suojissa pääsee nauttimaan eläinten ihailun lisäksi mm. norsukyydityksestä ja jännittävästä leijonasafarista.

Chennain tamilinkielinen elokuvateollisuus tunnetaan Kollywoodina, länsirannikolla olevan Mumbain elokuvajätin, Bollywoodin, sävyyn. Intian vanhin filmistudio, eri Intian kielialueita palveleva ja virallisesti vuonna 1945 perustettu AVM Productions – joka tosin tuotti eri nimellä elokuvia jo 1935 – löytyykin yllättäen juuri Chennaista. Voit itsekin joko vierailla jollakin studiokierroksella tai etsiä nautittavaksesi jonkin paikallisessa elokuvateatterissa esitettävän, englanninkielisen tekstityksen omaavan Kollywood-leffan, rakkaustarinasta trilleriin.

Lasten iloksi Chennain lähettyviltä löytyy monia teemapuistoja, joista kuuluisimpia ovat MGM Dizzee World, VGP Universal Kingdom ja Queens Land. Ensin mainitussa odottavat huimien kyytien lisäksi esimerkiksi junakyyditys ja erilaiset kausiluonteiset esitykset, VGP Universal Kingdomissa on tänään myös vesipuiston riemuja, festivaaleja ja ravintoloita. Tarkista kuitenkin ennen vierailuasi, onko teemapuistolla esimerkiksi ISO:n kautta saatu kansainvälinen laatuluokitus.

Rannikkokaupunkina Chennailla on luonnollisesti runsaasti kaunista rantaviivaa ja itse asiassa hietikkoa on peräti 19 kilometrin verran. Sen varrella oleva leveä, kolmetoistakilometrinen Marina Beach on maailman pisimpiä kaupunkirantoja mutta uiminen on kiellettyä voimakkaiden merivirtojen ja veden omilla aisteilla helposti havaittavissa olevan saastuneisuuden vuoksi. Marina Beachin kuusi kilometriä pitkän rantabulevardin varrella odottavat mainiot palvelut, nähtävyydet, kaksi uima-allasta ja urheilumahdollisuudet. Edellistä hieman puhtaampi Elliot’s Beach eli ”Bessie” puolestaan löytyy Marinan perästä ja on etenkin opiskelijoiden ja turistien suosima kohtaamispaikka, jolla sijaitsee myös hollantilaisen merimiehen kunniaksi kohonnut Karl Schmidt Memorial. Myös samettinen VGP Golden Beach houkuttelee auringonottoon ja siellä jopa uiminen on jokseenkin turvallista ja sallittua.

Chennain ostosmahdollisuudet ovat takuulla lomailijan makuun. Valittavina ovat niin perinteiset käsityöt matoista taidokkailla kaiverruksilla koristeltuihin pronssiesineisiin kuin silkit ja modernit merkkivaatteet, elektroniikka ja vaikkapa upeat korut. Erityisen suosittu ostos naisten keskuudessa on aito silkkisari, sillä kaupunki tunnetaan Intian laadukkaimmasta silkistä. Voit aloittaa shoppailusi vaikka Egmoresta, Nungambakkamista, Thyagaraya Nagarista, George Townista tai Vadapalanista, jotka ovat kaikki suosittuja ostosalueita.


Kommentit

Chennai — 1 kommentti

  1. Chennai tuli itselle jonkin verran tutuksi parisen vuotta sitten, jolloin olin siellä kuukauden päivät työkomennuksella. Sehän on yksi Intian moderneimmista kaupungeista, vaikka kyllä sitä köyhyyttä, melua ja likaisuutta oli alueittain aika lailla. Katseltavaa kyllä riittää, kun vaan tietää, minne suuntaa. Paikallisten kanssa tulee hyvin toimeen, vaikka pohjoismaalaisena naisena tietysti piti muistaa pukeutua erityisen peittävästi ja välttää keskustelua vieraiden miesten kanssa, joita kyllä koetti päästä juttusille useinkin. Yksin ei Chennaissakaan kannata pimeällä tai syrjäisellä alueella kuljeskella, mutta niinhän se on jo kotimaassakin. Hintataso on vallan edullinen, joten vaatekaappiin kannattaa hankkia piristystä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>