Intialainen kulttuuri on sekin mykistävän rikas, ja vuosituhansien takaiset perinteet elävät vahvoina vielä tänään. Niemimaalla vaikuttaneet valloittajat toivat mukanaan omat kulttuurinsa ja tapansa, jotka sulautuivat osaksi Intian jo silloin omaamaa perinnettä, muodostaen aivan uusia muotoja vivahteineen. Uskontojen ja kielten lisäksi kulttuurinkin helmiä on uskomaton määrä. Jos olet kaikkiruokainen musiikin, teatterin, arkkitehtuurin, tanssin, kirjallisuuden tai elokuvien suhteen, löydät oman Nirvanasi juuri Intiasta.

KIRJALLISUUS

Intian kirjallinen aarreaitta käsittää niin muinaisia kuin upouusia helmiä. Osa on tuttuja historiasta, filosofiasta, uskonnoista ja runoudesta pitäville, osa elokuvafriikeille ja osa omaa itseään ja maailman kätkettyjä viisauksia etsiville tai mystiikan maailmassa seikkaileville tuoden heidän kaipaamiaan vastauksia.

Sitä muinaista antia edustavat edelleen ahkerasti ympäri maailman luettavat Mahabharata, Ramayana ja Veda-kirjat. Mahabharata on suomalaisenkin koululaisen kuulema nimi, ja Suuri Intia kertoo kahden suvun tarinaa ollen kuitenkin uskonnollinen ja filosofinen. Ajanlaskun molemmin puolin kerätyn Mahabharatan laajuudesta kertoo omaa kieltään se, että teos on neljä kertaa Raamatun laajuinen. Bhagavad Gita eli Herran laulu on osa Mahabharataa ja käsittelee dharmaa eli mm. karmanalaista eettistä toimintaa, antaumusta uskonnon perinteisiin, joogan merkitystä ja filosofista tietoa. Runomuotoinen Ramayana kertoo muinaisen hallitsijan ja Vishnu-jumalan inkarnaation, Raman, elämästä vaikeuksien keskellä ja hänen niistä voittoon selviytymisestä yhdessä vaimonsa Sitan kanssa. Ramayanan joka tuhannen värssyn ensimmäiset kirjaimet muodostavat muuten Gayatrimantra, joka on hindulaisuuden kunnioitetuin mantra. Mantra puolestaan on hengellisissä harjoituksissa käytetty tavu, sana tai lause, kuten joogaa ja mietiskelyä harrastavien tuntemat ”om” tai ”om mani padme hum”. Veda-kirjat ovat kuitenkin kaikkein vanhinta perua, sillä ensimmäiset säkeet ovat peräisin luultavasti jopa noin vuodelta 1 500 eaa. Kyseessä ovat ns. srutit eli kuultua tietoa, ei muistettua, joiden uskotaan olevan alkuaan viisaiden meditaation aikana kauttaan saamista viesteistä ja siten hinduille erityisen pyhiä. Vedat koostuvat hymnien, rituaalitekstien, filosofioiden jne. muodostamista neljästä eri kokoelmasta: vanhin on Rigveda, jossa kuvataan jumalia ja heidän palvontaansa, Yajurveda sanelee uhritoimitusohjeita ja rukouksia, Samaveda piilee nykyisenkin hindutanssin ja -musiikin melodioiden ja laulujen taustalla, ja Atharvaveda sisältää myös uskonnollista lääketiedettä.

Ajallisesti kirjallisuuden keskiaikaan sijoittuu esimerkiksi Kabir, jonka 1400-luvulla suullisena perimätietona kulkeneet ja mystiikan sävyttämät runot – joko eri musiikkilajien säestyksellä tai sellaisenaan – elävät Intiassa tänäänkin erittäin vahvoina ja kunnioitettuina. Sittemmin pyhimyksen arvon hindulaisuudessa saanut Kabir arvosteli voimakkaasti sekä muslimeja että hinduja, jotka siitä syystä vainosivatkin häntä herkeämättä, vaikka tämän kuoleman jälkeen molemmat opinkunnat halusivatkin ”omia” Kabirin uskontonsa piiriin. Kabirin mukaan todellinen Jumala on sellaisen ihmisen rinnalla, joka ”kulkee oikeudenmukaisuuden tietä, pitää ja kohtelee kaikkia maapallon eläviä osana omaa itseään ja joka pysyy passiivisena maailman arkisille asioille”. Kabir oli yksi ensimmäisistä kastilaitoksen arvostelijoista ja vaati tasa-arvoa kaikille ihmisille, kenties lukuun ottamatta naisia, joiden hän katsoi estävän miesten henkistä kehitystä. Hänen ajatuksensa ja kirjoitelmansa tekivät intialaisiin niin syvän vaikutuksen, että tänäänkin maassa toimii Satguru Kabir Panth -niminen uskonnollinen ryhmä, joka pohjaa filosofiansa Kabirin opetuksiin.

Uudempaa antia edustavat niin Rabindranath Tagore, Vikram Seth, Vikas Swarup sekä paljon kohua aiheuttanut Salman Rushdie. 1900-luvun molemmin puolin bengaliksi kirjoittanut Tagore sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1913 Eino Leinon suomentamalla runoteoksellaan Uhrilauluja, jonka Tagore itse käänsi englanniksi. Hänet tunnetaan myös Intian kansallislaulun kirjoittamisesta ja säveltämisestä samoin kuin siitä, että hän peruutti omatoimisesti Englannin myöntämän ritarin arvon. Seth puolestaan kouluttautui taloustieteen alalla ennen kirjallisen kipinänsä liekkiin syttymistä. Miehen ura on monipuolinen sisältäen niin romaaneja, runoja, lastenkirjoja kuin tietokirjoja, niistä tunnetuin on kuitenkin vuonna 1993 valmistunut Sopiva nuori mies. Sir-arvonimen nykyään omaava Rushdie puolestaan aiheutti muslimeille aikamoista päänvaivaa ja harmia kirjallaan Saatanalliset säkeet (1988), joka käsitteli erityisen kirvelevästi Intiaa, islamia ja maahanmuuttajien asemaa. Islaminuskon silloinen päämies Rudollah Khomeini langetti Britanniassa asuvalle Rushdielle kuolemantuomion, jonka seurauksena jopa kirjan kääntäjiä vainottiin. Swarup on kunnostautunut niin diplomaattina kuin kirjailijana, ja hänen romaaninsa Tyhjentävä vastaus eli Kuka voittaa miljardin? (englanniksi Q & A) on meille tuttuakin tutumpi Oscar-palkitusta brittiläisestä menestyselokuvasta Slummien miljonääri (2008) ja kuvaa mumbailaisen köyhän pojan elämää hänen voittaessaan tietokilpailun miljoonien suuruisen pääpotin.

MUSIIKKI

Intialainen musiikki ei ole kovinkaan monelle suomalaiselle tuttua. Vuosituhansien varrella syntyneitä musiikkilajeja on kuitenkin niin monia, että jokaiselle löytyisi jotain mielenkiintoista. Aivan kaikkea perinteisistä hindusävelmistä kansanmusiikkiin, pop- ja rock-musiikkiin, Bollywoodin elokuvamelodioihin, jazziin ja jopa paikalliseen hiphopiin on lautasella. Musiikin esityksessä käytetään niin muinaisia kuin moderneja soittimia, sitarista, vinasta, tablasta, bansurista, ghatamista jne. sähkökitaroihin ja rumpuihin. Tanssi on sekin merkittävä osa monia musiikkiesityksiä ja kertoo tarinaansa viehkeiden liikkeiden kautta.

Intian vanhinta musiikkilajia edustavat Veda-kirjojen laulut noin vuodelta 1 200 eaa, mikä tekee maan musiikista yhden maailman vanhimmista edelleen vahvasti elossa olevista. Pikku hiljaa pelkistä Vedan säkeistä koostuvien ns. klassisten laulujen rinnalle syntyi myös monia kansanmusiikin lajeja. Niihin lukeutuvat esimerkiksi Kabirin runoelmiin sävelletyt kappaleet. Myös suufilaiset mystiset rytmit tansseineen lukeutuvat Intiassa vanhoihin perinteisiin, ja tunnetuin muoto maassa on yli 700 vuoden taakse ulottuva qawwali, jonka rakastetuimpia nimiä puolestaan on pakistanilainen Nusrat Fateh Ali Khan. Islamilaisesta suufilaisuudesta tunnemme Suomessa lähinnä lähes transsimaisesti tanssivat pyörivät dervissit. Tavallisesti Intian klassinen musiikki jaetaan pohjoisessa vallitsevampana esiintyvään hindustanilaiseen ja eteläiseen karnaattiseen, jonka tähtiä ovat tänään mm. Bombay Jayashiri ja TM. Krishna. Hindustanilaisen musiikin tähtiin lukeutuvat esimerkiksi Ustad Anjad Ali Khan ja Bhimsen Joshi.

Tänään Intian musiikkimaailmaa hallitsee ylivoimaisesti kuitenkin ns. Bollywood-musiikki eli Hindi film playback, joka soi maailman suurimman elokuvakeskuksen tuottamien elokuvien taustalla ja näyttelee merkittävää roolia tanssin ohella. Osa rytmeistä on puhtaasti moderneja, osa klassisia, ja osa niiden taidokkaita sekoituksia, ketään ei jätetä kylmäksi. Bollywoodissa elokuvatähtien nähdään poikkeuksellisesti itsensä esittävän laulut, ne eivät vain soi taustalla. Maan tähdiksi, jotka tunnetaan myös ympäri maailman, ovat muodostuneet mm. Arijit Singh, Lata Mangeshkar, Kishore Kumar, Manna Dey ja Udit Narayan. Jos kyseinen musiikki sytyttää sinut, voit lukea alan uutisia ja kuunnella lauluja vaikkapa erityisen rikkaalla Bollywoodhungama.comin sivustolla. Tiesitkö muuten, että ennen Bollywoodia Intian filmiteollisuuden keskuspaikkana toimi sen kaima, ja tänäänkin elokuvia poikiva Tollywood?

Myös Indi-pop/Hindi-pop on saavuttanut ansaitsemaansa kansainvälistä huomiota. Se poikkeaa Bollywoodin sävellyksistä siinä, että Indi-pop yhdistää usein klassista musiikkia ja kansanmusiikkia. Niihin on vielä lisätty eri puolilta maailmaa noukittuja nykyajan rytmejä, jolloin tulos on kerrassaan huumaava. Musiikkilaji sai ansaitsemaansa potkua MTV India- ja Channel V -televisioasemien aloitettua toimintansa 1990-luvun lopulla mutta jäi pian pysyvästi elokuvamusiikin varjoon. Yksi tunnetuimmista Indi-popin edustajista on Himesh Reshhammiya, mutta myös esimerkiksi Indian Ocean on kunnostautunut alalla (vaikka onkin virallisesti fuusiorokin edustaja) ja viimeksi mainitun kappale Bandeh, joka löytyy Black Friday -elokuvan soundtrackiltä on kerrassaan ainutlaatuinen ja ansaitsee useammankin kuuntelukerran.

KUVATAIDE

Kertokaamme intialaisesta kuvataiteesta sen verran, että sen juuret ulottuvat jo tuhansien vuosien taakse. Tuolloin nimittäin luotiin surullisen maineen omaavan Bhopalin kaupungin läheisyydessä sijaitsevan maailmankuulun Bhimbetkan luolan 500 lähinnä punavalkoista maalausta, joista vanhimmilla on ikää jopa 30 000 vuotta ja jotka on sittemmin otettu suojelun kohteeksi myös Unescon maailmanperintöluetteloon liittämällä.

Sittemmin kuvataiteessa keskityttiin arkisten asioiden lisäksi uskonnolliseen perinteeseen ja etenkin jumalien esiintyminen niissä oli tavallista. Sekä maalauksissa että Intian temppelien rikkaaseen koristeluun lukeutuvissa patsaissa kuvataan jumalhahmojen lisäksi kansanperinteen tarujen sankareita. Ajan mittaan Buddhan, Shivan, Djurman, Krishnan, Brahmanin ja muiden jumalten lisänä ovat esiintyneet yhteiskunnalliset ja poliittiset inspiraatiot ja niiden tuotteet. Maan taidemuseot ovatkin täynnä kiehtovia aarteita.

Tunnettuja intialaisia taiteilijoita ovat mm. 1800-luvulla elänyt Raja Ravi Varma, Intian modernin taiteen isänä pidetty Nandikolla Gopala Rao, kansainvälisesti palkittu ja nykyään Lontoossa asuva kuvanveistäjä Sir Anish Kapoor, ja tähtitieteellisiä hintoja maalauksistaan ansaitseva Amrita Sher-Gilm, joka lukeutuu Intian naisylpeyksien joukkoon.


Kommentit

Kulttuuri — 1 kommentti

  1. Kabirin runot ovat tehneet itseeni vaikutuksen jo vuosia sitten ja on ihana vihdoin näin matka-aiheisellakin sivustolla lukea noin laajalti Intian rikkaasta kulttuuriperinteestä. Monet eivät sitä juurikaan tunne, matkallakin ollaan lähinnä rannalla tai kierrellään nähtävyyksillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>