Intian pohjoisosassa sijaitseva, Kultaiseksi kolmioksi nimitetty alue kattaa Delhin, Agran ja Jaipurin ympäristöineen. Se on yksi maan suosituimmista kohteista turistien keskuudessa ja tarjoaa niin pääkaupungin asfalttiviidakon vilskettä basaareineen, romanttisen arkkitehtuurin mestarinäytteitä ja lukemattomia muita loisteliaita palatseja kuin oikean viidakon tiikerisafareita, karua aavikkoa ja kaikkea siltä väliltä. Goan jälkeen Kultainen kolmio on suomalaisten suosituin määränpää Intiassa, ja kuljettaa vieraansa Mahabharatan synnyinseuduille.

 

DELHI

Intian ympäri vuorokauden kiihkeästi sykkivä pääkaupunki Delhi tarjoaa kaoottisuutensa ja ilmansaasteiden keskelle piiloutuvia helmiä. Autojen ja rikshojen keskeltä tulet löytämään kauniita puistoja, siirtomaavallanaikaisia loisteliaita rakennuksia, ilmassa leijuvia huumaavia tuoksuja, värikkäitä basaareja sekä moskeijoita ja temppeleitä. Yli 12 miljoonan asukkaan Delhi on yksi Intian poliittisen ja kulttuurillisen annin merkittävimmistä pisteistä, jossa menneisyys ja nykyisyys hallitsevat käsi kädessä. Ikää hinduille pyhän Yamuna-joen varrella sijaitsevalla Delhillä on luultavasti jo yli 3 500 vuotta, eli se on yksi maailman vanhimmista edelleen olemassa olevista kaupungeista.

Pitkä ikä tarkoittaa luonnollisesti erityisen runsasta antia eri aikakausia edustavien maamerkkien ja nähtävyyksien osalta. Yksi upeimmista on nimensä mukaisesti valtavaa valkeaa kukkasta muistuttava, ikoninen Lootustemppeli (tai Bahai-temppeli) vuodelta 1986, joka palvelee poikkeuksellisesti kaikkia uskontokuntia. Delhissä kohoaa myös maailman korkein itsenäisesti seisova minareetti ja islamilaisen arkkitehtuurin taidonnäyte, 1100-luvun lopulla rakennettu punatiilinen Qutub-Minar, joka koristaa taivaanrantaa yli 70 metrin korkuisena ja on maailmanperintöluettelon jäsen. Se kapenee porrastetusti kohti huippua, jonne johtaa lähes 400 porrasta. Vuonna 1650 rakennettu Jama Masjid lukeutuu sekin temppelien aateliin, onhan se kooltaan maan suurin. Akshardhamin temppelikompleksi on puolestaan Intian toiseksi suurin hindutemppeli ja avasi ovensa vuonna 2005. Sen ehdoton helmi on ihastuttava Akshardham Mandir -temppeli, joka on kauttaaltaan koristeltu kasvien, eläinten, ihmis- ja jumalhahmojen taidokkailla kaiverruksilla. Saman kompleksin alueelta löytyvät myös esimerkiksi musiikkia tarjoava suurikokoinen suihkulähde, pronssipatsain koristeltu Bharat Upavan -puisto, Yogi Hraday Kamalin puistoalue – jonka suuriin kiviin on ikuistettu maailman viisaiden mietelauseita – ja Narayan Sarovarin järvi veneilymahdollisuuksineen.

Punainen linnoitus eli Red Fort yli 30 metrin korkuisine muureineen on peräisin 1600-luvun alkupuolella hallinneiden mogulien vuosilta ja iltaisin sen äärellä pääsee valo- ja äänitehosteiden myötä palaamaan ajassa taaksepäin. Upean viheralueen keskellä kohoava toisen suurmoguli Humayunin hauta kertoo Delhiä 1500-luvulla hallinneiden mogulien perinnöstä selvästi persialaisin vaikuttein ja lienee toiminut Taj Mahalin legendaaristen linjojen innoituksena. Kaupungin ikioma riemukaari on nimeltään India Gate, joka on kunnianosoitus ensimmäisessä maailmansodassa ja kolmannessa afgaanisodassa kaatuneille yli 80 000 brittiläisintialaisen armeijan sotilaille, joista yli 13 000 on saanut nimensä kaareen. Jos puolestaan kaipaat kulttuurishokkia, on vanhan Delhin pääkatu, Chandni Chowk, juuri sopiva vierailupaikka. Sen varrella ymmärrät, mitä kaaos tarkoittaa, kun joudut taistelemaan tiesi eteenpäin autojen, kauppiaiden, rikshojen, lehmien ja kauppatavaran keskellä. Sen jälkeen oletkin valmis vetäytymään Lodi Gardensin rauhalliseen miljööseen rauhoittamaan hermojasi. Puutarha on rakennettu brittien toimesta vuosisatoja vanhojen mahtavien hautamuistomerkkien ympärille. Jos taivallat Mahatma Gandhin viitoittamaa tietä, tunnet olosi kotoisaksi hänen viimeisessä asuintalossaan, Gandhi Smritissä, jossa ”Kansan isäksi” tituleerattu Gandhi murhattiin vuonna 1948. Monet käyvät myös hiljentymässä Gandhin polttohautauksen kohdalla sijaitsevalla mustalla marmorilaatalla, Raj Ghatilla.

Indira Gandhin lentoasema takaa loistavat yhteydet niin ulkomaille kuin muihin Intian kaupunkeihin. Delhissä liikkuminen onnistuu niin busseilla, autorikshoilla, lähijunilla kuin metrolla tai taksilla, autorikshojen kyydissä tosin ilmansaasteet voivat ottaa monilla henkeen. Metrolinjoja on tänään kuusi, ja ne kattavat kaupungin keskustan alueen mukavasti.

Delhin lämpötilat vaihtelevat vuoden aikana erittäin paljon. Kesällä elohopea nousee usein yli 40 asteeseen, ja kun siihen vielä lisätään etenkin heinä-elokuussa taivaalta tippuvien monsuunisateiden tuoma korkea kosteusprosentti, on olo nihkeän hikinen. Talvella taas lämpötila keikkuu keskimäärin 10 asteen kieppeillä, öisin eräillä alueilla saatetaan kolkutella nollarajaakin. Talvikuukausina ilmassa leijuu myös muita vuodenaikoja paksumpi savusumu.

 

AGRA

Noin 200 kilometrin päässä Delhistä sijaitseva Agra on ikuistanut itsensä maailmankartalle ikuisen rakkauden symboliksi kutsutun Taj Mahalinsa voimin. Hautamuistomerkiksi ja mausoleumiksi 1600-luvun alkupuoliskolla valmistunut valkeasta marmorista rakennettu silmää hivelevän kaunis rakennus houkuttelee luokseen vuosittain miljoonia ihmisiä ja on päässyt sekä Unescon maailmanperintökohteeksi että nykymaailman seitsemän ihmeen joukkoon. Suurmogulien hallitsija Shah Jahal pystytti Taj Mahalin menetettyään lempivaimonsa Mumtaz Mahalin synnytyksen aiheuttamiin komplikaatioihin. Hän halusi katsella sitä asuttamastaan Agran linnoituksesta rakasta vaimoaan kaihoten. Kuten sanottu, Taj Mahalin innoittajana toimi Delhissä kohoava Humayunin hauta, ja se on täynnä islamilaista symboliikkaa, kultaa, timantteja, jadea, safiiria, lapis lazulia ja kristallia. Taj Mahal sijaitsee Yamunajoen varrella olevan laajan viheralueen keskellä ja vihreine sisäpihoineen ja kauniine kanavineen ja kävelykatuineen tarjoaa oivan kohteen päiväretken tekoon. Tänään mausoleumissa nauttivat ikuista lepoaan sekä Mumtaz että Shah Jahan, tietenkin vieri vieressä.

Agran vierailuun kuuluu myös käynti puolikuun muotoisella Agran linnoituksella. Vanhan linnoituksen paikalle 1500-luvulla kohonnut punertava ja paikallisten nimillä Lal Qila tai Fort Rouge kutsuma muurien ympäröivä kaupunki komeilee sekin Unescon maailmanperintöluettelossa. Rakennusurakan laittoi alulle suurmoguli Akbar ja sen valmistumisesta vastasi hänen pojanpoikansa, Taj Mahalin rakennuttamisesta jo tuntemamme, Shah Jahan. Linnoitus on näytellyt merkittävää osaa niin mogulien hallinnossa kuin myöhemmin 1850-luvulla käydyn kaksivuotisen sepoykapinan aikaan, joka päättyi itsenäisyyttä vaatineiden intialaisten tappioon. Linnoituksen alueella on mm. palatseja, moskeijoita ja kauniita puutarhoja. Akbarin hauta löytyy Agran esikaupungin, Sikandran, alueelta.

Noin 40 kilometrin etäisyydellä Agrasta sijaitsevat samaiselle Unescon listalle itsensä kammenneet Fatehpur Sikrin linnoitus ja sen ympärillä kohoava kaupunki, joka sen 1500-luvulla perustaneen suumoguli Akbarin aikaan oli Intian poliittinen keskus. Akbarin suuri mieltymys taiteita ja viisautta kohtaan toi kaupunkiin joukon miehiä, joihin viitataan nimityksellä Yhdeksän jalokiveä (Navratnas). Fatehpur Sikrin punasävyiset hiekkakivirakennukset heijastavat niin hindujen, jainalaisten kuin muslimien perinteitä. Ihailemisen arvoisia rakennuksia ovat mm. Diwan-i-Aam, jossa hallitsija kohtasi yleisöä, ja Diwan-i-Khas, jonka tiloissa korkea-arvoiset vieraat otettiin vastaan. Myös yli 50 metrin korkuinen Buland Darwazan ”Mahtavuuden portti”, joka toimii kaupungin pääsisäänkäyntinä, sekä suufilaispyhimys Salim Chishtin kaunis hauta tekevät vaikutuksen, samoin kuin Anup Talaon lampi sekä Panch Mahalin viisitasoinen, buddhalaisvaikutteinen palatsi.

 

JAIPUR

Pink Citynä eli vaaleanpunaisena kaupunkina tunnettu Rajasthanin osavaltion Jaipur muodostaa kartalla Kultaisen kolmion kolmannen pisteen. Maharaja Sawai Jai Singh II:n vuonna 1727 perustamaa kaupunkia värittävät lukemattomat markkinat, kiehtovat monumentit ja ihastuttavat puistoalueet. Monien kaupunkien vaaleanpunertava sävy on peräisin ajoilta, jolloin Jaipur maalattiin kuningatar Victorian ja prinssi Edvard VII:n vierailun kunniaksi.

Jaipurin suosituimpiin nähtävyyksiin lukeutuu Hawa Mahal eli Tuulten palatsi, jonka lukemattomista pikkuruisista ikkunoista hovin naisilla oli mahdollisuus katsella kadulla kulkijoita. Jaipurin palatsikompleksi on peräisin 1700-luvulta ja käsittää sekä Mubarak Mahalin että seitsemänkerroksisen Chandra Mahalin, josta osa on muunnettu museoksi. Myös Govind Dev Jin hindutemppeli sijaitsee kompleksissa. Jal Mahal eli Vesipalatsi puolestaan on kaupungin Man Sagar -järven keskelle rakennettu viehättävä palatsi. Jantar Mantar taas on astronominakin kunnostautuneen Jaipurin perustajan, Sawia Jai Singh II:n, yhdeksäntoista astronomisen arkkitehtuurikappaleen muodostama observatorio, josta löytyy maailman suurin aurinkokello, joka mittaa aikaa peräti kahden sekunnin tarkkuudella. Nahargarhin linnoitus on suosittu näköaloja kaipaavien keskuudessa ja kohoaa aivan Jaipurin laidalla olevalla Aravallin kukkulalla.

Myös Jaipurin ulkopuolella on mielenkiintoista nähtävää. Esimerkiksi korkealla kukkulalla kohoaa Amerin (tai Ambein) linnoitus. Maotajärven läheisyydessä sijaitseva linnoitus omaa runsaasti hindulaisen arkkitehtuurin muotoja ja yksityiskohtia. Linnoitus toimi aikoinaan myös palatsina. Galtaji puolestaan on tullut kuuluisaksi hindujen pyhiinvaelluskohteena. Se omaa useita temppeleitä, lähteiden vedellä täytyviä vesialtaita sekä temppelien alueella asuvia lukemattomia apinoita.

Rajasthanin osavaltion alueella sijaitsee myös maailmankuulu ja turistien suuresti rakastama Ranthamboren kansallispuisto, jota kutsutaan myös Tiikeripuistoksi, muodostaahan osa puistosta Project Tiger -suojeluohjelman reservaatin. Sen metsien ja niittyjen muodostamassa ympäristössä järjestetään safareita, joiden aikana on jopa keskellä kirkasta päivää tavallisesti helppoa bongata tiikeri tai useampikin, sillä asukkeja oli vuoden 2014 ”väestölaskennassa” 62. Mahtavien tiikereiden lisäksi Ranthamboren alueella asustaa m. leopardeja, villisikoja, hyeenoja, riikinkukkoja, reesusmakakeja ja kasvaa mitä erilaisimpia kasvilajeja. Niiden lisäksi kansallispuiston rajojen sisäpuolella sijaitsee 1100-luvulla rakennettu, tänään suojelusta nauttiva Ranthamboren linnoitus monine temppeleineen.


Kommentit

Delhi & Agra & Jaipur -Kultainen kolmio — 3 kommenttia

  1. Taj Mahal vei omankin sydämeni. Aivan uskomattoman kaunis ja ihanan symmetrinen palatsi on kaunein koskaan näkemäni rakennus. Ja lisähohtoa antaa tietysti siihen liittyvä erityisen romanttinen tarina, joka antaa näinä rankkojen arvojen vuosinakin vielä uskoa ikuisesta rakkaudesta!

  2. Suosittelen lämpimästi Kultaisen kolmion alueelle suuntautuvaa kiertomatkaa. Siinä saa muutamassa päivässä katseltua ja koettua osan Intian parhaista nähtävyyksistä ja luonnon ihmeistä. Itse en kuitenkaan ainakaan ensikertaa Intiaan matkaavana lähtisi tuollaiselle kierrokselle, vaan turvautuisin matkatoimistojen valmismatkaan, jolloin kaikki on puolestasi järjestetty ja voit itse vaan nauttia aistien annista.

  3. Osaako kukaan kertoa Delhissä tällä hetkellä vallitsevasta vesitilanteesta? Ymmärtääkseni kaupungin juomavesi tulee alueelta, jossa on mellakoitu pahasti viime päivinä ja Delhin vedensaannissa on ollut taukoja ja muuta ongelmaa. Itse en luonnollisesti sitä vettä aio matkallani juoda, mutta suihkussa käyminen toki kiinnostaa, koska Intiassa varmaan tulee hikoiltua aika lailla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>