Intiaan päästyäsi haluat varmasti tutustua maahan lomakohdettasi laajemmin. Silloin tulee ajankohtaiseksi sopivan liikkumistavan valinta. Käytettävissäsi ovat niin maan sisäiset lennot, yksi maailman tiheimmistä rautatieverkoista, suhteellisen kattavat bussiyhteydet ja tietysti paikallisella tasolla myös taksit ja erilaiset riksat (auto-, moottoripyörä- ja poljettavat sellaiset). Seuraavassa muutama sana jokaisesta vaihtoehdosta ja niiden käyttöön liittyviä neuvoja.

Autonvuokraus on sekin mahdollista, jos osaat ajaa vasemmalla ja sopeutua viidakkomaisen liikenteen seassa liikkumiseen ilman turhaa stressiä. Se ei kuitenkaan sovellu keskivertosuomalaiselle. Huomaa myös, että lippujen varaaminen intialaisten sivustojen kautta on usein mahdotonta muille kuin Intiassa myönnettyjen luotto- ja maksukorttien omistajille, joihin itse varmaan et lukeudu.

LENNOT

Intia on maantieteellisesti valtava maa, joten välimatkat eri kaupunkien välillä voivat osoittautua niin pitkiksi, että niiden taittamiseen muuten kuin lentäen kuluisi turhan paljon kallisarvoista aikaa. Tänään Intiassa on yli 300 lentokenttää, joten useimmat suurkaupungit ovat jonkin paikallisen lentoyhtiön listalla. Valtion kansallinen lentoyhtiö on Air India (entinen Indian Airlines), joka lentää yli 100 koneellaan enemmän maan sisäisiä reittejä kuin yksikään kilpailijansa. Lennot voi ja kannattaa varata suoraan netissä, ja esimerkiksi lento Delhistä Goalle, tai päinvastoin, maksaa yhteen suuntaan veroineen halvimmillaan vain 6 500 INR eli reilut 90 €, lentoajan ollessa noin 2,5 tuntia.

Muita varteenotettavia lentoyhtiöitä ovat ainakin Jet Airways, Air Sahara, Go Air, Spice Jet ja IndiGo, joista jokaisen lippuja voi luonnollisesti etsiä ja varata suoraan netistä. Niistä esimerkiksi luotettavaksi havaittu ja kansainvälisiäkin reittejä lentävä Jet Airways tarjoaa Delhi-Goa lentoa halvimmillaan hippusen alle 10 000 INR:n eli noin 140 €:lla. Sen tytäryhtiö Air Sahara osoittautuu samanhintaiseksi. Halpalentoyhtiö Air Sahara tarjoaa 22 Intian sisäistä reittiä, ja esimerkkimme Delhi-Goa-lento maksaa sen siivillä edullisimmillaan 8 000 INR:ää eli 112 € verran. Spice Jet puolestaan iskee tiskiin pelkkien käsimatkatavaroiden kanssa matkaaville loistavan 5 000 INR:n hinnan eli vain reilut 70 €.

JUNAMATKAT

Intia omaa yhden maailman vanhimmista ja kattavimmista rautatieverkostoista, kiitos maata aikoinaan hallinneiden brittien. Rautateitä onkin virallisten tietojen mukaan yli 60 000 kilometrin verran ja matkustajia päivittäin lähes 15 miljoonaa. Junat ovatkin loistava vaihtoehto kaupungista toiseen pääsemiseen, ja valinnanvaraa riittää pikajunien luksuksesta köyhempien intialaisten käyttämiin hitaampiin puupenkkisiin paikallisjuniin. Lippuja on saatavilla niin netistä, matkatoimistoista ja suoraan asemilta, joskin suurilla asemilla oikean lippuluukun löytyminen ja jonotus voivat koitua monelle liian vaativaksi harjoitukseksi. Pienillä taas lippuluukku saattaa olla keskellä katua oleva pöytä, joten senkin havaitsemisessa on omattava kotkansilmät. Jos vain mahdollista, tee varaukset ennakkoon ja hyvissä ajoin.

Lue junien luokituksesta huolella jo ennen Intian matkaa, sillä niitä on yhtä värikäs joukko kuin hinduilla jumalia. Voit valita kakkosluokan penkin ilman ennakkovarausta muiden sekaan ahtautuen, varata oman istumapaikan omaavan päiväjunan, punkalla tulevan yöjunapaikan, ykkösluokan paikan ilmastoinnilla jne. Matkatavaroille on pitkänmatkan junissa oma vaununsa, mutta matkalaukkua ei tarvitse ilmoittaa ennakkoon. Vessat ovat sitten nekin varsinainen kokemus, etenkin jollei junassasi ole yhtään länsimaisen pystyn omaavaa WC:tä. Kyykkyaukolla tasapainottelu käy sirkusharjoituksesta junan ollessa liikkeellä eikä vessapaperia ole saatavilla eli kanna omaa rullaa mukana. Varo myös pikkutavaroiden tippumista lattiareiästä raiteille.

Intian Valtionrautatiet (Indian Railways) vastaavat Suomen VR:ää ja vastaavat liikenteen valtaosasta. Lippuja saa halvalla, eli jollet pelkää pitkiä junamatkoja, voit seikkailla Intiaa ristiin rastiin makuupaikkaisten junien kyydissä todella huokeaan hintaan. Halvimmilla paikallisjunilla puksutellen voit matkata vaikka 3 000 kilometriä vain reilulla 10 eurolla! Pitkänmatkan junissa on lähes poikkeuksetta myös ravintolavaunu, joten ateriointikin järjestyy. Pikajuniin lukeutuvat myös Rakdhani-, Shatabdi– ja Duronto Express -junat, jotka liikennöivät suosituimpien turistikohteidenkin välejä.

Jos luksus on sinun alaasi, tarjoaa Intian Valtionrautatiet sinullekin loistavia vaihtoehtoja. Mainittakoon vaikka Royal Rajasthan on Wheels, Deccan Odyssey, the Golden Chariot ja Maharaja’s Express, jotka tarjoavat intialaisen vastikkeen Eurooppaa halkovalle legendaariselle Orient Express -junalle. Matka kulkee suosittujen kaupunkien ja kohteiden kautta, joissa myös pysähdytään matkailijoiden iloksi. Täysihoito kuuluu luonnollisesti hintaan.

Jos aiot matkustaa junalla paljon, kannattaa harkita ulkomaalaisille myytävän Indrail Pass -kortin hankkimista. Sen avulla elämäsi helpottuu, kun jokaista matkaa ei tarvitse maksaa erikseen. Tällä hetkellä saatavilla ovat 12 tunnin sekä 1, 2, 4, 7, 15, 21, 30, 60 ja 90 päivän Indrail Passeja.

LINJA-AUTOT

Intian tieverkkokin on maapallomme suurimpia, onhan maantietä yli 3 miljoonaa kilometriä. Se onkin vielä ahkerammassa käytössä kuin rautatiet. Siitä huolimatta turistit eivät tavallisesti turvaudu bussiin kuin kaupunkien sisällä liikkuessaan, sillä Intian halvimmat bussit ovat usein antiikkimallia, mikä tarkoittaa jokseenkin epämukavia oloja, luultavimmin seisomapaikkaa ja mahtavaa melutasoa. Hinta on sitten myös sen mukainen eli useamman tunnin matkan hinta saattaa olla vaivaiset euro tai pari. Onneksi tässäkin asiassa nopeasti modernoituva Intia tarjoaa monia vaihtoehtoja luokan suhteen, joten voit valita kalliimman yhtiön ja mukavammat olot. Lippuja saa matkatoimistoista ja myös linja-autoasemilta, kunhan sellaisen vain löydät, ja yksityiset yritykset toimivat myös verkossa, joten liput kannattaa ostaa ennakkoon.

Pitkillä, julkisen liikenteen välineistöllä taitettavilla matkoilla kannattaa valita tavallisen bussin sijaan nukkumapaikan omaava versio. Silloin sinulla ainakin on oma paikka, jossa suoristaa luusi.

RIKSAT

Ja sitten niiden legendaaristen kolmipyöräisten riksojen pariin, joilla on muuten monta nimitystä: autoriksa, auto, riksa, bajaj, samosa, scooter ja suuremmat tempo ja vikram. Thaimaassa matkanneet tuntevat samaiset menopelit nimellä tuk-tuk. Nimien määrä on suoraan suhteessa riksan suosioon, onhan se edelleen paikallisten keskuudessa kenties suosituin lyhyiden välimatkojen kulkuväline. Useimmiten riksat ovat Intiassa valmistettuja moottorillisia versioita, mutta toisinaan voi kohdalle osua myös ympäristöystävällinen polkumalli tai maaseudulla jopa vedettävä. Riksojen juuret ulottuvat kauas 1800-luvulle, ja ne pitää edelleen pintansa kulkuvälinekilvassa.

Riksojen etu on niiden voittamaton edullisuus tavalliseen taksiin verrattuna sekä pienempi koko, joka mahdollistaa muiden kulkuvälineiden seassa puikkelehtimisen sekä uskomattoman kapeilla kaduilla kulkemisen. Riksassa voi olla ”taksimittari” tai sitten ei, jolloin hinta on ehdottomasti neuvoteltava ja tingittävä jo ennen ajokin kyytiin kipuamista. Hinnat ovat kuitenkin poikkeuksetta halvat, etenkin jollet näytä rikkaalta turistilta. Riksan nappaat suoraan kadulta tai suurkaupunkien, kuten Delhin kohdalla, voit tilata sen tänään myös älypuhelimeesi lataamasi Uber- tai Ola-sovelluksen kautta. Uber palvelee reilua 10 ja sen intialainen kilpailija jo 40 kaupunkia.

TAKSIT

Jollet halua hengitellä riksan ja muilla tiellä liikkuvien menopelien ilmaan päästelemiä pakokaasuja, joita Intian suurkaupungeissa on usein vaarallisia määriä, voit valita allesi tavallisen taksin. Taksin voit yrittää pysäyttää kaoottiselta kadulta tai pyytää taksikopilta mutta helpoiten saat pyörät allesi suoraan intialaisen Ola-sovelluksen avulla. Kaikissa takseissa tulee maan lain mukaan olla taksimittari, mutta niiden olemassaoloa tai toimivuutta ei juurikaan valvota. Osa takseista käyttää ennakkoon sovittuja ja maksettuja taksoja eli ovat ns. Prepaid-takseja.

Radiotaksit puolestaan ovat kalliimpia, mutta niissä on aina myös ilmastointi. Taksien väri vaihtelee kaupungin mukaan, esimerkiksi Delhissä ja Mumbaissa ne ovat keltamustia kun taas Kalkuttassa sinikeltaisia ja kaikissa niiden seassa on uudempia valkoisia.

METRO

Suurkaupungeissa metro on aina nopein liikkumismuoto, sillä se ei jää muun liikenteen seassa jonottelemaan. Tämä on erityisen ihanteellinen piirre Intian kaupunkien kaduilla vallitsevaa kaaosta ajatellen. Tällä hetkellä metroverkosto on käytettävissä Delhissä, Chennaissa, Kalkuttassa, Jaipurissa, Mumbaissa, Gurgaonissa ja Bangaloressa.

Laajin niistä on luonnollisesti pääkaupunki Delhin vuonna 2002 avattu verkosto, joka käsittää jo 6 linjaa ja palvelee siten kaupungin eri alueita ja sen laitamakaupunkeja. Delhiä palvelevalle Indira Gandhin kansainväliselle lentoasemalle pääsee kätevästi suoraan keskustasta Airport Express -vuorolla alle puolessa tunnissa ja vaivaisella euron veloituksella.


Kommentit

Liikkuminen — 3 kommenttia

  1. Maharaja’s Express oli kerrassaan ihana kokemus, ja siinä kykeni hyvinkin kuvittelemaan olevansa viime vuosisadalla elänyt kuninkaallinen. Junamatka oli sekä turvallinen että hygieniaolojen puolesta aivan toista luokkaa kuin normaalilla intialaisella junalla matkaaminen. Ei tarvinnut pelätä matkatavaroiden saavan jalkoja alleen, ja palvelu oli luonnollisesti viimeisen päälle loistavaa. Jollette raaski Euroopassa maksaa Orient Express -junamatkasta,on tässä kerrassaan ihanteellinen vaihtoehto sille. Samanlaista Agtha Christien kirjoihin sopivaa luksusta ja huomattavasti helvemmalla!

  2. Riksalla liikkuvan kannattaa sitten aina muistaa sopia hinnasta etukäteen, jollei ajoneuvossa ole mittaria, kuten vielä usein on asian laita. Monet Intiassa lomailleet jaksavat pitkin ja poikin valittaa tulleensa huijatuiksi riksakuskien taholta ja joutuneensa ainakin omasta mielestään maksamaan kamalaa ylihintaa. Kun muistaa, että me länsimaalaiset olemme poikkeuksetta sikarikkaita niihin riksakuskeihin verrattuina, ymmärtää takuulla, miksi kuskit joutuvat kiusaukseen pyytää matkasta liian suurta veloitusta, jollei asiakas ole älynnyt kysyä hintaa etukäteen.

  3. Intialainen linja-automatka on länsimaiselle aika kauhistuttava kokemus, sillä etenkin suurkaupungeissa niissä on aivan kamala tungos ja olo käy tukalaksi myös ilmanpuutteen vuoksi. Omasta laukusta kannattaa pitää erityisen tarkkaa huolta bussissakin, koska siinä taatusti tuupitaan reilusti ja ollaan toinen toisessa kiinni, haluat tai et, eli voron on helppo aisoida laukullasi sinun sitä huomaamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>