Historia ja arkkitehtuuri

Chhatrapati Shivaji Terminus on yksi Mumbain merkittävimmistä nähtävyyksistä, ja se tunnetaan myös entisellä nimellään Victorian asematalona. Rakennus valmistui vuonna 1888 ja se on yksi Unescon maailmanperintökohteista. Asemarakennuksen suunnitteli brittiläinen arkkitehti Frederick William Stevens, ja sen arkkitehtuuri yhdistelee goottilaista, itämaista ja viktoriaanista tyyliä. Chhatrapati Shivaji Terminus on yksi parhaista esimerkeistä intialaisesta viktoriaanisesta arkkitehtuurista.

Aseman rakentaminen oli suuri projekti, ja siinä työskenteli tuhansia työmiehiä eri puolilta Intiaa. Rakennuksen julkisivulla onkin lukuisia pieniä yksityiskohtia ja koristeita, jotka kertovat intialaisen käsityötaidon taidokkuudesta. Asemarakennuksen sisällä on myös vaikuttavia lasimaalauksia ja marmorilaattoja, jotka kertovat Intian historiasta ja kulttuurista. Chhatrapati Shivaji Terminus on todellinen arkkitehtoninen helmi, joka yhdistää sekä länsimaisen että itämaisen arkkitehtuurin elementtejä.

Sotaiset muistomerkit

Chhatrapati Shivaji Terminusin edessä kohoaa kaksi vaikuttavaa muistomerkkiä, jotka ovat omistettu ensimmäisen maailmansodan uhreille. Toinen muistomerkeistä on omistettu brittiläisille sotilaille ja toinen intialaisille sotilaille, jotka taistelivat rinnakkain sodassa. Muistomerkit ovat vaikuttavia esimerkkejä Intian ja Britannian yhteisestä historiasta ja sodan uhreille osoitetusta kunnioituksesta.

Chhatrapati Shivaji Terminusin ympärillä on myös useita muistomerkkejä, jotka kertovat Intian itsenäisyyden taistelusta. Asema oli tärkeä paikka monille itsenäisyysliikkeen johtajille, ja siellä järjestettiin useita mielenosoituksia ja poliittisia tapahtumia. Asema onkin merkittävä paikka Intian historiassa ja itsenäistymisen kannalta tärkeä symboli.

Maalaukset ja koristelut

Chhatrapati Shivaji Terminusin sisätiloissa on upeita lasimaalauksia, jotka esittävät Intian historiaa ja kulttuuria. Maalaukset kertovat muun muassa Intian monipuolisesta uskonnollisesta ja kulttuurisesta perinnöstä, ja ne ovat taidokkaasti toteutettuja yksityiskohtia, jotka herättävät katsojassa kunnioitusta ja ihailua. Asemarakennuksen kattomaalauksissa on kuvattu Intian eri osavaltioiden tunnusmerkkejä ja symboleita, jotka tuovat esiin maan monimuotoisuuden ja rikkaan perinnön.

Chhatrapati Shivaji Terminusin julkisivua koristavat erilaiset veistokset ja koristeet, jotka tuovat rakennukseen lisää arvokkuutta ja taidetta. Koristelut kertovat rakennuksen historiasta ja kulttuurista sekä sen merkityksestä Intian rautatieliikenteelle. Chhatrapati Shivaji Terminus onkin paitsi arkkitehtoninen mestariteos myös taiteellinen taideteos, joka kertoo Intian monimuotoisesta ja rikkaasta kulttuurista.

UNESCO:n maailmanperintökohde

Chhatrapati Shivaji Terminus, joka tunnetaan myös nimellä CST, on yksi Mumbain tunnetuimmista nähtävyyksistä. Rautatieasema on rakennettu vuonna 1887 Victorian aikakauden goottilaisessa arkkitehtuurissa, ja se on edelleen yksi Intian kiinnostavimmista historiallisista rakennuksista. Vuonna 2004 asema lisättiin UNESCO:n maailmanperintöluetteloon, mikä kertoo sen merkityksestä maailmanlaajuisesti.

Rautatieaseman toiminnot

Chhatrapati Shivaji Terminus toimii tärkeänä rautatieasemana Mumbaissa. Asemalta lähtee ja saapuu päivittäin satoja junia eri puolilta Intiaa, ja se on keskeisellä paikalla kaupungin liikenteessä. Matkustajien lisäksi asemalla työskentelee tuhansia ihmisiä, ja sen tiloissa on erilaisia palveluita kuten ravintoloita, kauppoja ja matkakioskeja. Asemalla on myös lipunmyyntipisteitä, joista matkustajat voivat ostaa junalippuja eri reiteille ympäri Intiaa.

Matkamuistomyymälät

Chhatrapati Shivaji Terminus on myös suosittu shoppailukohde matkailijoiden keskuudessa. Aseman tiloissa on useita matkamuistomyymälöitä, joista voi ostaa paikallisia käsitöitä, vaatteita, koruja ja muita muistoesineitä. Matkamuistomyymälöissä on laaja valikoima tuotteita eri hintaluokissa, joten jokainen löytää varmasti jotain mieleistään ostettavaa. Ostoksia tehdessä kannattaa pitää mielessä, että ne ovat hyvä tapa tukea paikallisia käsityöläisiä ja yrityksiä.

Lähellä sijaitsevat nähtävyydet

Chhatrapati Shivaji Terminus eli entinen Victoria Terminus on yksi Mumbain tunnetuimmista nähtävyyksistä. Tämä historiallinen rautatieasema sijaitsee kaupungin eteläosassa lähellä monia muita suosittuja turistikohteita. Esimerkiksi kävelymatkan päässä asemalta sijaitsee upea Gateway of India -monumentti, joka on Mumbain iconinen maamerkki. Lisäksi Chhatrapati Shivaji Terminus on lähellä kaupungin vilkasta Crawford Market -markettia, jossa voi tehdä ostoksia ja kokea paikallista tunnelmaa.

Opastetut kierrokset

Chhatrapati Shivaji Terminusilla järjestetään opastettuja kierroksia, joissa voi tutustua aseman historiaan ja arkkitehtuuriin tarkemmin. Kierrokset tarjoavat mahdollisuuden oppia lisää tästä UNESCO:n maailmanperintökohteeksi luokitellusta rakennuksesta ja sen merkityksestä Intian rautatiehistoriassa. Opastetut kierrokset ovat suosittuja matkailijoiden keskuudessa, joten niihin kannattaa varata paikka etukäteen.

Aukioloajat ja lipunhinnat

Chhatrapati Shivaji Terminus on avoinna yleisölle päivittäin klo 10-18 välisenä aikana. Asema on käytössä edelleen myös junaliikenteen solmukohtana, joten kävijöiden tulee noudattaa tarkasti turvallisuusohjeita ja huomioida aktiivinen liikenneasema. Lipunhinta opastetuille kierroksille vaihtelee hieman sesongin mukaan, mutta ne ovat yleisesti ottaen kohtuullisen hintaisia. Yleisöllä on mahdollisuus ostaa liput suoraan paikan päältä tai varata ne etukäteen verkosta.

Aiheeseen liittyviä linkkejä

Mumbai – Tietoa Mumbain kaupungista.
Chhatrapati Shivaji Terminus – Tietoa Mumbain historiallisesta rautatieasemasta.
Nähtävyydet – Lista Chhatrapati Shivaji Terminusin nähtävyyksistä.
Historia – Tietoa Chhatrapati Shivaji Terminusin historiasta.
Museot – Museot lähellä Chhatrapati Shivaji Terminusia.